В МС обсъждат проект за промени в Закона за българското гражданство
30.01.2019 | 09:40
econ.bg
В МС обсъждат проект за промени в Закона за българското гражданство
Въвежда се кандидатите на основание произход да владеят български език и да имат работа и доход тук. Друга идея е да отпадне изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител

Съветът за развитие към Министерския съвет ще обсъди проекта на правосъдното министерство за промени на Закона за българското гражданство и той ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Една от промените в Закона е да не се дава българско гражданство на големи чужди инвеститори.

Предвижда се да бъдат съкратени сроковете и прецизирани критериите за предоставяне на гражданство.

Въвежда се кандидатите на основание произход да владеят български език и да имат работа и доход тук. Друга идея е да отпадне изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Райна Манджукова бивш председател на Агенцията за българите в чужбина, коментира, че е необходима генерална промяна на 4 закона, засягащи както българите, живеещи в чужбина, така и за българското гражданство. "Това  коментиране на инвестициите в един и същи текст с промените за лица от български произход ми изглежда адски несериозно и непрофесионално, защото това са съвършено различни неща, това са съвършено различни критерии и съответно и сроковете и проверките и всичко трябва да бъде различно, а не да се меша всичко наведнъж“, посочи Манджукова.

Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество, приема като добра идеята инвеститорите да бъдат подпомагани с по-лесен достъп до гражданство:

"Факт е, че другите страни в Съюза, които имат подобно неща са Малта и Кипър. Малта и Кипър са известни с това, че те са офшорни зони. Офшорните зони, една от основните им причини да са такива те да имат всички най-добри възможности да привличат инвеститори на място".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти