В ОПЕК са недоволни от сближаването на Русия и Саудитска Арабия
05.12.2018 | 09:55
econ.bg
В ОПЕК са недоволни от сближаването на Русия и Саудитска Арабия
Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така координацията на техните действия на петролните пазари предизвиква недоволство сред редица страни, влизащи в ОПЕК

Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така координацията на техните действия на петролните пазари предизвиква недоволство сред редица страни, влизащи в ОПЕК. Това се казва в статия на вестник „Уолстрийт джърнъл“.

„Докато ОПЕК проучва възможностите за съкращаване на добива, за да коригира спада на петролните цени, членовете на картела негодуват заради тесните връзки между Саудитска Арабия и Русия“, констатира изданието.

В статията се отбелязва, че представителите на тези страни „са все по-загрижени за това, което Саудитска Арабия дава на Русия, която не влиза в ОПЕК, а именно прекалено голямо влияние върху цената на петрола“. „По думите им, плановете на картела за повишаването на цените на нефта могат да се окажат заплашени без съгласието на Русия“, пише „Уолстрийт джърнъл“. Докато връзката между двамата най-големи износители на нефта укрепва, много членове на ОПЕК, включително Венецуела, Алжир, Кувейт и Нигерия се чувстват отстранени от всичането на решения.

Източник на вестника отбеляза, че някои членове на картела смятат, че закритите консултации на Москва и Рияд за петрола са несправедливи. Решението на Катар да излезе от ОПЕК до голяма степен е било продиктувано от сближаването между Русия и Саудитска Арабия. Друг източник на „Уолстрийт джърнъл“ посочва, че за Рияд връзките с Русия са важни на фона на убийството на журналиста Джамал Хашоги.

„Кралството все повече се сближава с Москва, защото се нуждае от сключването на нови съюзи“ след случилото се. Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че на днешното си заседание ОПЕК+ ще продължат преговорите за съкращаването на добива на „черно злато“ през 2019 г. Русия и Саудитска Арабия играят водеща роля в споразумението ОПЕК+- Двете страни още не са постигнали съгласие с какви количества да бъде съкратен добива през 2019 г. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти