В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна заваряването на главния циркулационен тръбопровод
07.06.2017 | 14:40
econ.bg
В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна заваряването на главния циркулационен тръбопровод
Главният циркулационен тръбопровод е с диаметър 850 мм, дебелина на стените 70 мм и обща дължина повече от 130 метра

В реакторното отделение на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с генерален проектант - АО „Атомпроект“ и основен изпълнител – Групата компании ASE), започна един от най-важните етапи на строителството – заваряването на главния циркулационен тръбопровод. Началото на заварката е старт на подготовката на системите и оборудването на първи контур към промивка при отворен реактор. 

„Изискванията към качеството на заварката са изключително строги“, подчерта вицепрезидентът по проекта за строителството на Беларуската АЕЦ от Групата компании ASE Виталий Медяков. „Променят се само стандартите за срок на изпълнение. За шест години периодът на заваряване се е съкратил 3,5 пъти и този факт е потвърждение, че един от най-сложните процеси на изграждането на ядрен енергоблок практически е автоматизиран. Освен това, до началото на етапа, целият технологичен процес бе подробно изучен от специалистите, участващи в дейностите“, коментира Медяков.

Днес се извършва заваряване на два от 28-те шева. Едновременно със заваръчните дейности се извършва поетапен контрол на всички извършвани операции – визуален, измерителен, радиографски, капилярен и ултразвуков. 

Заваряването на главния циркулационен тръбопровод е една от първите производствени операции от изграждането на АЕЦ, при която бе внедрена Производствената система на „Росатом“ (ПСР). През 2009 г. в „Ростов-2“ при подготовката към заваряване на главния циркулационен тръбопровод за пръв път бе извършена предварителна окрупнена сборка на блоковете на тръбопровода, което позволи да се съкрати количеството на заваръчните шевове от 36 до 28 и времето за технологичния процес на заваряването – от 305 на 255 денонощия.

В хода на реализирането на ПСР, приложена при заваряването на главните циркулационни тръбопроводи на строящите се руски енергоблокове в Калининската и Ростовската АЕЦ, бе натрупан огромен опит (повече от 70 предложения за подобрения), който с успех бе използван при заваряването на главния циркулационен тръбопровод на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2. Това позволи най-сложната технологична операция да се извърши за 72 дни. Именно тези срокове станаха ориентир в работата на специалистите от ПАО „Енергоспецмонтаж“, водещи заваряването на главния тръбопровод на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ.

Главният циркулационен тръбопровод е с диаметър 850 мм, дебелина на стените 70 мм и обща дължина повече от 130 метра и съединява основното оборудване на първи контур – реактора, парогенераторите и главните циркулационни помпи. Главният циркулационен тръбопровод е предназначен за циркулация на топлоносителя – вода с температура от 350 градуса под налягане от 17,6 МПа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти