В Русия за пръв път се проведе Международен фестивал по риболов на „Росатом“
05.08.2019 | 13:55
econ.bg
В Русия за пръв път се проведе Международен фестивал по риболов на „Росатом“
Фестивалът се състоя на 1 и 2 август във формата Pro Anglers League на европейския турнир по спининг риболов от лодка. Състезанието се проведе в непосредствена близост до Ленинградската АЕЦ – най-голямата действаща АЕЦ в Русия

Фестивалът се състоя на 1 и 2 август във формата Pro Anglers League на европейския турнир по спининг риболов от лодка. Състезанието се проведе в непосредствена близост до Ленинградската АЕЦ – най-голямата действаща АЕЦ в Русия по установена мощност.

Над 20 любители риболовци от Русия и страните, в които се реализират атомни проекти на „Росатом“ – Унгария, Турция, Египет, Индия и Бангладеш, взеха участие в първия Международен фестивал по риболов на руската държавна корпорация. Надпреварата бе в близост до Ленинградската АЕЦ, а целта на състезанието бе да укрепи международното сътрудничество и да демонстрира безопасността на АЕЦ за флората и фауната на близките водоеми.

Според регламента, след улавянето, участниците връщаха рибата обратно в морето. Съдии на фестивала бяха действащи руски спортисти, победители от местни и регионални състезания по риболов, както и независими международни експерти от Чехия и Египет.  

Победител в турнира стана отборът на Египет, който получи своите награди на официална церемония в края на турнира. Второ и трето място заеха риболовците от Русия и Унгария. 

В рамките на фестивала състезателите посетиха Ленинградската АЕЦ в град Соснови Бор и се запознаха с работата на централата. За 2019 година Ленинградската АЕЦ е в топ 3 на централите по производство на електроенергия в Русия. 

„Отдавна се занимавам с риболов, но за пръв път участвам в такъв турнир в Русия. Това е невероятен опит“, заяви един от победителите от тима на Египет - Ганем Хамед. По думите му отборът е от провинция Матрух, където скоро ще бъде построена първата в Египет АЕЦ „Дабаа“. 

„За нас бе важно да видим как живеят хората до АЕЦ. Като посетихме централата, видяхме, че нивото ѝ на сигурност е много високо, а сътрудниците са професионалисти с желязна дисциплина. По време на състезанието плавахме в акваторията на Финския залив близо до Ленинградската АЕЦ и се убедихме не само в това, че има много риба, но и че централата не оказва влияние върху екологията“, обясни Хамед.

В състезанието участваха и еколози, които извършиха дозиметричен контрол на уловената риба. „Многогодишните наблюдения, които извършват експерти от Ленинградската АЕЦ в 30-километрова зона показват, че тя изобщо не оказва влияние върху околната среда“, заяви началник отдел по защита на околната среда Александра Ткачева.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти