В Сочи беше открит престижния ядрен форум Атомекспо 2018
14.05.2018 | 12:20
econ.bg
В Сочи беше открит престижния ядрен форум Атомекспо 2018
Тридневната бизнес програма на форума включва повече от 20 събития - пленарни и панелни дискусии, кръгли маси, презентации, в които ще участват като говорители и модератори повече от 200 експерти от цял свят

В олимпийската столица на Русия – Сочи беше официално открит Атомекспо 2018. Това е десетото юбилейно изложение на престижния ядрен форум и изложба, който ще се проведе от 14 до 16 май 2018 г. Тази година мотото на форума е „Глобалното портньорство – общ успех“. 

В приветственото си слово генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов отбеляза, че на събитието присъстват около 3000 делегати от 68 страни. „Сигурен съм, че заедно ще построим чиста, екологично привлекателна и икономически изгодна енергетика за нашата планета“, заяви Лихачов.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано отбеляза, че АЕЦ е една от безвъглеродните технологии за производство на електроенергия и без развитието на атомната енергия е трудно да се постигнат целите по намаляване на СО2. Амано подчерта, че МААЕ изключително цени сътрудничеството с „Росатом“. „Руската корпорацията е един от най-големите играчи в ядрената енергетика. В над 30 държаави, които посещавам, виждам как „Росатом“ развива дейност – атомни централи, ускорители, изследователски реактори, циклотрони и т.н. Затова и този форум е глобално партньорство на общите успехи“, каза още Амано.

В поздравителния си адрес генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг изтъкна, че за 5 години в света към мрежата са свързани 55 атомни реактора в 12 държави, като са били използвани 19 различни ядрени технологии. Ризинг заяви, че целта на Световната ядрена асоциация е до 2050 г. 25% от генерираната в света енергия да идва от АЕЦ. „Ако искаме да служим добре на своите държави и народи, на нашата планета, за благото на устойчивото развитие, за благото на борбата с климатичните промени, всички сме длъжни да работим заедно и да работим повече в посоката на ядрената енергетика“, зяви още Ризинг.

Тридневната бизнес програма на форума включва повече от 20 събития - пленарни и панелни дискусии, кръгли маси, презентации, в които ще участват като говорители и модератори повече от 200 експерти от цял свят.

Международният форум Атомекспо се провежда от 2009 г. насам по инициатива на „Росатом“. В него участват лидери на ключови компании от световната ядрена промишленост и свързаните с тях индустрии, държавни структури, представители на международни и обществени организации. Общо 987 фирми и близо 40 000 души са участвали на форума през последните години. В рамките на различните издания на „АТОМЕКСПО“ бяха организирани 141 кръгли маси и конференции, в които като ключови говорители са участвали 1116 експерти от цял свят. В рамките на предишните девет форума „АТОМЕКСПО“ бяха подписани над 300 договори, споразумения и международни документи за сътрудничество и доставки в сферата на ядрената индустрия.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти