В кои сфери можем да правим бизнес с Израел?
21.02.2012 | 18:25
В кои сфери можем да правим бизнес с Израел?
България може да се възползва от вече създадени израелски иновации и ноу-хау

 

За никого не е изненада, че двигателят в икономиката на Израел са високите технологии. В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) днес и.д. посланик на Израел у нас Давид Коен представи какви са последните данни за икономиката на близкоизточната страна, както и в кои области има потенциал да се развива стокообменът между нашите две държави.

За развитието на търговските отношения между България и Израел много ясно говорят данните от стокообмена. През 90-те години на ХХ век той е в общ размер на 13 млн. лв., като износът от Израел към България е 7.5 млн. лв, а от България към Израел – 6.4 млн. лв. През 2011 година обаче стокообменът ни с Израел е 314 млн. лв. като ние изнасяме стоки за 70 млн. лв., а Израел внася в страната ни стоки за 244 млн. лв.

Това, което България може да използва от Израел, са вече създадените иновации и ноу-хау. Временният посланик отбеляза, че Израел трябва да промени финансовата си политика спрямо България, тъй като страната ни в момента е тясно обвързана чрез еврофондовете с Европейския съюз, който се явява конкурент на израелската държава.

Така ще се промени и структурата на израелските инвестиции, които в момента са основно в областта на строителството и имотите.

Иновациите

Според Коен България има интерес да внася високи технологии от Израел, която се смята за неформален лидер в тази област. И за това има основателни причини, една от които е че много голяма част от гигантите в технологичната област инвестират в страната, но освен външните инвеститори държавата влага много финансови ресурси за развитие на технологиите и науката.

По тази причина през последните години много от популярните иновации идват именно от там. Всички знаят, че капковото напояване е измислено от евреите, но през последните години станаха популярни и иновации като
VoIP, флашките и др. Компании като Intel, Microsoft, IBM са изнесли част от производството си в Израел. Последните чипове на Intel например са разработка изцяло на израелски екип.

Парите за иновациите се разпределят между чуждите инвеститори и държавата. Страната отделя 4.5% от БВП за развойна дейност, което я изстрелва на първо място в света. Израел е държавата с най-много компании в NASDAQ, освен това заема и пето място в света по брой патенти.

Икономическият ръст на страната за периода 2005-2010 г. е 4.5% и това се дължи на факта, че страната увеличава ръстa на износа си, поддържа стабилна финансова политика, а безработицата намалява. БВП на страната нараства с 4.7% през 2010 година като 5 млрд. долара са инвестирани в научни и развойни центрове в страната.

Селското стопанство

Дори за страна с неблагоприятни климатични условия (в голямата си част земята там е твърде солена, за да бъде обработвана), Израел успява да създаде конкурентни селскостопански продукти и по-важното - знае кога да ги произвежда.

Когато в периода януари – май в Европа потребителите търсят пресни зеленчуци и плодове, Израел е в състояние да им ги произведе. Във високотехнологични оранжерии се отглеждат дори дръвчета смокини, които се берат и изнасят за световните пазари, но само до април, след това Турция и Гърция започват да конкурират пазарa и бизнесът става нерентабилен.

Подобна е историята и с производството на фурми - солената земя трябва да бъде технологично обработена, за да може Израел през последните години да се превърне в един от големите износители на този продукт. 

Agritech

В Израел се провежда едно от най-глемите селскостопански изложения в света - Agritech. То се организира през 3-4 години и е особено важно, защото показва последните новости в най-различни области на селското стопанство в световен мащаб.

Тази година през май ще се проведе едно от изданията на Agritech. Посолството на Израел организира българска делегация за изложението, която ще бъде придружена и от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Във връзка с изложението се организарат и два семинара, които да запознаят различните производители в страната с изложението – единият семинар ще бъде на 19 март в София, а вторият на 20 март в Бургас. Лекторите ще бъдат от Израел.

Друго голямо селскостопанско изложение, което се провежда в Израел, е Mashov.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти