В руски град се появи данък "дъжд" за физическите лица
30.06.2018 | 10:30
econ.bg
В руски град се появи данък "дъжд" за физическите лица
Жителите са смаяни и се възмущават, защото така или иначе плащат местен данък за всички разходи на общината, но администрацията е непреклонна

В руския град Кунгур, Пермския край, (на 1400 км югоизточно от Москва) комуналните власти въведоха нов местен данък за отвеждането на дъждовната вода, защото от покривите тя отива в канализационната система, съобщи градският вестник „Искра“. Жителите са смаяни и се възмущават, защото така или иначе плащат местен данък за всички разходи на общината, но администрацията е непреклонна: "Таксата се въвежда на основание на заповед на регионалната служба по тарифите от 31 януари 2018 г., номер СЕД-46-09-24-12, която е влязла в сила на 12 февруари".

Жителка в блок N1 на Транспортната улица в Кунгур показа във вестника квитанция за комунални услуги, според която новата такса се е появила още през май: "Седем рубли на месец (близо 20 стотинки), начислени направо за два месеца ", каза тя. Сумата не е голяма, но жителката поискала обяснение от компанията „Наш дом“, която обслужва зданието. Там обяснили, че водата, стичаща се от покрива по улуците и кюнците, накрая влиза в канализацията: „Ето за това вземат такса“.

От компанията обаче също били изненадани, защото водата от покрива на този блок се излива в двора, попива в земята или изсъхва на слънцето и няма пряка връзка с канализацията. Властите обаче са непреклонни. Те обясняват, че ако ще сняг да вали, след разтапянето си отива в канализацията, а освен това общинската фирма „Водоканал“ трябва да търси допълнителни приходи, за да подобри финансовото си състояние. По тази причина таксата ще се начислява цяла година и няма да се влияе от сезоните. 

За първи път идеята за „дъждовен данък“ се появи в Биробиджан, столицата на Еврейската автономна област. Там от 1 януари 2017 г. се начислява такса за отвеждане на дъждовната вода и стопения сняг, но само за юридическите лица. Причината бе заплахата от банкрут на биробиджанския „Водоканал“. Новото в Пермска област е, че разширява обсега на мярката и за физическите лица.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти