ГЕРБ печели изборите за Европарламент, 5 партии минават бариерата
26.05.2019 | 21:35
econ.bg
ГЕРБ печели изборите за Европарламент, 5 партии минават бариерата
ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент в България. По данни на екзитпол на „Галъп“ към 20 часа управляващата партия получава 30,6 % от гласовете. БСП остава на втора позиция с 25,4, а на третото място е ДПС с 12,7

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент в България. По данни на екзитпол на „Галъп“ към 20 часа управляващата партия получава 30,6 % от гласовете. БСП остава на втора позиция с 25,4, а на третото място е ДПС с 12,7.

Според данните на „Галъп“ още две партии и коалиции минават бариерата от 5,88 и ще имат представител в Европарламента – ВМРО с 7,9 на сто и Демократична България с 6,7.

„Воля“ на Веселин Марешки остава под чертата с 3,5, а независимата кандидатка Десислава Иванчева е с 2 %. 

АБВ получава 1,6%, както и партията от управляващата коалиция – „Атака“. Следва НФСБ на Валери Симеонов с 1,4.

Прогнозата на „Галъп“ дава 6-7 евродепутати за ГЕРБ, 5-6 за БСП, 2-3 за ДПС, 1-2 за ВМРО и 1 за Демократична България.

Проучването е възложено и финансирано от БНР и се провежда от "Галъп интернешънъл", като е национално представително за вота.

Първан Симеонов от „Гълъп интернешънъл“ коментира, че 5-процентната разлика, която е по-голяма от последната прогноза на агенцията преди вота, се дължи на финалната седмица, в която „Борисов взе кампанията в своите ръце“.

„ГЕРБ мобилизира периферията си – по-голямата си периферия, която традиционно има“, добави то, като отбеляза, че това е посочено в последното проучване.

Първан Симеонов отбеляза, че на парламентарните избори през 2017-а пак се е случило това. „БСП беше излязла с едни гърди напред или поне беше изравнила резултата, точно на финалния завой, но на финалната права ГЕРБ успа да се мобилизира… Съобщението, че БСП може да победи, подейства сепващо на електората на ГЕРБ“.

Той допусна, че резултатът на ГЕРБ може да расте при реалното преброяване на бюлетините.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти