Гарантираният базов доход във Финландия не накарал безработните да работят
08.02.2019 | 11:35
econ.bg
Гарантираният базов доход във Финландия не накарал безработните да работят
Доходът бе даван, независимо дали човек полага усилия да си намери работа или си седи вкъщи пред телевизора

Експериментът във Финландия с предоставяне на безусловен базов доход (ББД) на 2000 безработни не е успял да ги накара да си намерят работа, за да подобрят финансовото и социалното си положение. Това е основният извод сред предварителните резултати на уникалния опит на държавата да провери дали замяната на социални помощи с гарантирана минимална сума би променил нагласите на хората, зависими от държавата. Доходът бе даван, независимо дали човек полага усилия да си намери работа или си седи вкъщи пред телевизора, съобщава електронното издание dnevnik.bg.

Заключенията се основават само на първите 12 месеца от двугодишния срок, приключил в края на 2018 г. Втората година ще бъде обхваната в доклад, който трябва да излезе до май 2020 г. Не правете окончателни изводи на този етап, препоръчват авторите от социално-осигурителния институт Kela и Министерството на социалните грижи и здравеопаването. Темата за състоянието на социалната държава е сред основните за парламентарните избори през април.

За оценка на ефекта са използвани различни средства, включително разговори с участниците и контролна група, спрямо която да се провери евентуална промяна.

Авторите на първия доклад казват, че според получателите на безусловния базов доход усещането им е била, че благосъстоянието им е по-високо спрямо тези от контролната група, оставена на социални помощи. Но няма и видима промяна в подобряването на заетостта на първата група.

Охто Канинен, координатор на анализите в Института за икономически изследвания на труда, посочва, че получателите на ББД са работили средно 0.5 дни повече, отколкото тези в контролната група. Иначе казано, през първата година едните са работили средно 49.64 дни, а другите - 49.25 дни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти