Германия блокира провеждането на среща на върха на НАТО в Турция
31.05.2017 | 12:20
econ.bg
Германия блокира провеждането на среща на върха на НАТО в Турция
"Ние не искаме Турция да остане с впечатлението, че НАТО подкрепя вътрешната политика на правителството й", обясняват представители на висшите дипломатически кръгове в НАТО, запознати с въпроса

На Варшавската среща на НАТО, проведена през юли 2016 г., държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи топла покана към лидерите на 28-те страни от Алианса през 2018 г. да проведат срещата на високо равнище в Истанбул. Но сега правителството на Федерална република Германия и някои други партньори настояват правителствените и държавни лидери на НАТО да заседават в Брюксел, съобщава националният ежедневник "Ди Велт", цитиран от агенция "Фокус".

Западният отбранителен съюз все още не е обявил официалното си решение, но до този момент се предполагаше, че поканата на Ердоган ще бъде уважена.

Много страни от НАТО, водени от Германия, Франция, Холандия и Дания, се изказаха категорично против провеждането на среща в Истанбул. "Ние не искаме Турция да остане с впечатлението, че НАТО подкрепя вътрешната политика на правителството й", обясняват представители на висшите дипломатически кръгове в НАТО, запознати с въпроса.

Вместо това, съответните страни настояха следващата среща на върха да се проведе в новата централа на Алианса в Брюксел.Тази позиция се подкрепя от 18 страни от ЕС, които са партньори в рамките на отбранителния съюз на Запада, но също така и от Канада. Белгия е изразила готовност да бъде домакин на среща на върха.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти