Германия с най-сериозен спад в износа от 2009 насам
08.07.2013 | 13:55
Германия с най-сериозен спад в износа от 2009 насам
Икономиката все още не може да започне да работи на по-високи обороти. Вносът расте повече от очакваното

Сезонно изгладеният износ в Германия пада с 2,4%, сочат данните на Федералния статистически офис. Това надминава прогнозите на „Ройтерс“ за спад от 0,4% или дори считания за най-лош вариант - 1,2%.

Износът, традиционно гръбнакът на немската икономика, страда през настоящата година поради намаляването на търсенето в Европа вследствие на кризата в еврозоната. От своя страна пък икономическото забавяне в Китай кара немските компании да обръщат по-малко внимание на страната, която преди се считаше за добър алтернативен пазар.

„Немският износ спадна драстично през май, което показа, че икономиката все още не може да започне да работи на по-високи обороти“, заяви Карстен Бржешки, старши икономист ING. Той допълни, че причина за това са сезонни ефекти и по-слабо търсене в Китай.

Неизгладените данни показват, че износът към еврозоната, който се равнява на 40% от целия износ на Германия, е спаднал с 9,6% в сравнение със същия период през миналата година, докато износът към страни извън Европа е намалял с 1,6%.

Въпреки че данните се отнасят за изминал период, публикувано през миналата седмица проучване, показва, че ситуацията с износа остава същата и през юни.

Правителството очаква износът да има негативен ефект върху Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и вместо това разчита на високо потребление, подпомагано от високите заплати, силния пазар на труда и умерената инфлация.

Повече внос

Ръстът от 1,7% при вноса е добре дошъл за правителството, показвайки, че немците купуват повече стоки от чужбина. „Силния внос показва, че немското търсене е голямо, което е добре за растежа, защото потреблението и инвестициите могат да имат благоприятен ефект върху БВП“, заяви Кристиан Шулц от Berenberg Bank.

Увеличеният внос е добра новина и за закъсалите икономики в еврозоната, които се стремят да изнасят повече стоки с цел възстановяване от кризата. 

Германската икономика беше източник на сила през първите години от кризата, но отбеляза спад през изминалата година и едва избегна рецесия, единствено благодарение на потреблението в страната.

Данните от Германия показват увеличаване на частния сектор, спад в безработицата и ръст в продажбите на дребно, но индустриалните поръчки намаляха.

Сезонно коригираният търговски излишък спадна до 14,1 млрд. евро, за разлика от 17,5 млрд. през април.

Икономически Германия все още надминава останалите страни от еврозоната. Данните от миналата седмица показаха увеличаване на търговския дефицит на Франция.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти