Германските служби очакват кибератаки срещу властите преди изборите
04.05.2017 | 16:00
econ.bg
Германските служби очакват кибератаки срещу властите преди изборите
По-рано този месец в Германия заработи военен киберцентър за борба с хакерски атаки

Германското контраразузнаване очаква политици и правителствени служители да станат мишена на още хакерски атаки преди парламентарния вот тази есен, обяви шефът на институцията Ханс-Георг Маасен, цитиран от "Ройтерс".

На конференция в Потсдам, посветена на киберсигурността, той каза, че агенцията е успяла да засече многократни атаки срещу Християдемократичния съюз (ХДС), партията на германския канцлер Ангела Меркел. Въпросните нападения са извършвани с т.нар. "фишинг" технология и изпращане на имейли към представители на партията, каза той.

Маасен добави, че германските власти са нащрек и заради скорошните атаки, насочени срещу американската армия, за които Вашингтон смята, че са извършени от руски хакери.

За нарастващи набези в киберпространството Маасен сигнализира още през есента, като предупреди, че те представляват потенциална заплаха за германското правителство.

По-рано този месец в Германия заработи военен киберцентър за борба с хакерски атаки. В съседна Франция, дни преди втория тур на президентските избори, властите потвърдиха, че центристкият кандидат Еманюел Макрон също е станал цел на опити на кибершпионаж.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти