Главният прокурор разпореди проверка на реалния собственик на "Юлен"
07.03.2018 | 15:15
econ.bg
Главният прокурор разпореди проверка на реалния собственик на "Юлен"
Причината за проверката е сигнал на партия "Зелените" от 26 февруари до Цацаров, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясняване кой е реалният собственик на "Юлен". 

Отново днес в интервю пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че кабинетът ще внесе промените в концесионния договор с "Юлен", които пред декември бяха отложени.

Цацаров е разпоредил в случая извършване на т.нар. лична проверка – това означава, че тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура. Това се прави в случаите, изискващи конфиденциалност. "Предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт, главният прокурор е разпоредил лична проверка", се обяснява в съобщението на пресцентъра на държавното обвинение.

Причината за проверката е сигнал на партия "Зелените" от 26 февруари до Цацаров, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия на територия "Пирин".

"Зелените" са настояли за проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен", както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Поставят се и въпроси, свързани с разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. Свързаност между "Юлен" АД и федерацията по ски е друг проблем, за който сезират от партията, като се мотивират с това, че ски федерацията получава и разходва средства от държавния бюджет.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти