Главчев иска разследване на сделките по приватизацията, за да научи обществото кой и как е забогатял
06.11.2017 | 09:15
econ.bg
Главчев иска разследване на сделките по приватизацията, за да научи обществото кой и как е забогатял
Той уточни, че за да се случи всичко това, ще се направят промени в НПК

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви пред БНТ, че подкрепя идеята на премиера Бойко Борисов да падне давността за престъпления, за да може да се разследват сделките по приватизацията. Според него по този начин ще излязат "доста интересни факти" и " обществото ще научи кой и как е забогатял".

Той уточни, че за да се случи всичко това, ще се направят промени в НПК. По думите му или давността ще падне, или ще се възобнови, за да могат да започнат разследвания на редица сделки.

Главчев допълни, че не трябва президентът да назначава председателя на новия антикорупционен орган, нито да препотвърждава избора му от Народното събрание.

"Ако парламентът избира, а след това президентът препотърждава решението му, то тогава къде отиват принципите на парламентарната република. В такъв случай президентът ще трябва да утвърждава и състава на Министерския съвет", каза още Главчев.

Той определи бюджета за 2018 г., който влезе за обсъждане в Народното събрани, като бюджет на стабилността и на увеличените доходи. Председателят на парламента посочи, че средната пенсия ще се увеличи с близо 20 лв., а средната заплата - с 50 лв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти