Готвят се протести в завода "Терем" - Пловдив
13.01.2011 | 10:29
Готвят се протести в завода "Терем" - Пловдив
По-голямата част от работниците получават заплата по 150 лева

Работниците в авиоремонтния завод "Терем" - Пловдив са подготвили декларация до ръководството на предприятието. В нея са се подписали 173 души от персонала на завода. В декларацията се изразява несъгласие със стартиралата процедура за преминаване на четиричасов работен ден.

В авиоремонтният завод сега има 300 души персонал. По-голямата част от работниците получават по 150 лева възнаграждение месечно. Такова е било положението и през последните шест месеца на 2010 година, съобщи БНТ - Плодив.

От синдикатите подозират, че конкурентни фирми спират поръчките към завода. Те заявиха, че държавата, в лицето на Министерството на отбраната, е време да изпълни задълженията си да осигури работа, както е вписано в приватизационния договор. Двадесет от хеликоптерите в армията са с изтекъл ресурс, но няма поръчки.

„Смятам, че ако проблемът не се реши, последната стъпка, която можем да направим, са определени протести", заяви Атанас Кръстев от КТ „Подкрепа".

"Оборудването и подготвените специалистите нямат аналог в България и ако заводът прекрати работа ще затрием цял бранш в страната.", убеден е Кръстев. От синдикатите изпитват и опасения, че държавата има намерение да се освободи от останалите 33 процента дялово участие във фирмата и да остави грижата за работниците на фирмата приватизатор.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти