Готови са промените в Закона за обществените поръчки
12.07.2013 | 12:31
Готови са промените в Закона за обществените поръчки
Даниела Бобева е възложила на Агенцията за инвестиции да изготви доклад за съответния закон

Готови са готвените промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това обяви вицепремиерът с ресор икономическо развитие Даниела Бобева след среща с членове на Клуба на цените предприемачи в България, която се проведе в Министерския съвет (МС), информираха от правителствената пресслужба.

Другата седмица законопроектът за ЗОП ще бъде предложен за междуведомствено съгласуване. По думите на Бобева в края ще бъдат готови първите режими и административни правила, които ще отпаднат и намалеят. Тя допълни, че всеки месец ще се подготвя такъв пакет в съответствие с искания на бизнеса и най-вече с исканията на малките и на средните фирми.

Вицепремиерът е възложила на Агенцията за инвестиции да направи оценка на въздействието на Закона за инвестициите. "Очаквам от тях този анализ, както и идеи и предложения на различните организации, за да дискутираме след това промени", добави тя.

Председателят на Клуба на жените мениджъри Мариана Печеян сподели от своя страна, че от сдружението са изпратили предложения на близо 12 закона. Става дума за текстове, които те виждат като най-важни за развитието на индустрията, за отварянето на външните пазари и за инвестициите.

Необходимо е по-ефективно използване на администрацията, добави Печеян. Тя заяви: "Наблегнахме на индустриализацията в държавата. Това е важно, за да тръгне България напред, да се увеличат приходите и да има разходи в социалната сфера, в образованието, в здравеопазването".

След разговорите си с жените предприемачи Даниела Бобева заяви, цитирана от БТА, че поставените от тях проблеми съвпадат с „първите стъпки“ на кабинета. Това са законодателните проблеми при обществените поръчки и разширяването на достъпа на малките и средни фирми до тях. Подобни са исканията и на Националното сдружение на малкия и среден бизнес към правителството на Пламен Орешарски, които те формулираха в пакет от мерки и представиха на събитие миналата седмица.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти