Грешка в призовката отложи делото на омбудсмана срещу "Топлофикация София" и таксите "юрисконсулт"
04.02.2019 | 13:55
econ.bg
Грешка в призовката отложи делото на омбудсмана срещу "Топлофикация София" и таксите "юрисконсулт"
Причината е, че погрешка съдът е призовал като ответна страна по производството "Топлофикация", вместо изпълнителния директор на дружеството

Делото на омбудсмана Мая Манолова срещу "Топлофикация София" беше отложено за 18 февруари. Причината е, че погрешка съдът е призовал като ответна страна по производството "Топлофикация", вместо изпълнителния директор на дружеството. 

Делото е заради отказа на дружеството да предостави информация за таксите за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които прибира от свои длъжници. 

На влизане в Софийския градски административен съд, където се гледа делото, омбудсманът припомни, че още през есента на 2016 година е поискала от тогавашната управа на "Топлофикация" за това за какво дружествата разходва 15 милиона лева, събрани от длъжниците му, за така наречените "юрисконсултски възнаграждения". Отговор и до момента няма, въпреки че новото ръководство пое ангажимент да предостави информацията, заяви Манолова: 

"Представете си, след като омбудсманът не може да получи искана информация от "Топлофикация", какво се случва с гражданите. Отношението всъщност всички го знаят – високомерно, неуважително, пренебрежително, размотаване, бюрокрация".

Според Манолова само през 2015 година дружеството е събрало над 15 милиона лева от 21 000 потребители в столицата чрез започнати дела срещу тях. С тези производства компанията е поискала минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител. Дължими са ѝ 300 лева по исковото производство, посочват от пресцентъра на обществения посредник и това на фона на факта, изтъкват те, че заплатите на юристите на "Топлофикация" са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти