Гръцки земеделски производители продължават с пътните блокади
01.02.2019 | 15:00
econ.bg
Гръцки земеделски производители продължават с пътните блокади
Синдикатите, представляващи фермерите в Никая, централна Гърция, обвиниха правителството в започването на „политическо преследване“, след като 10 от техните колеги бяха призовани от прокурор на Лариса

Протестиращи фермери в централна Гърция планират да докарат тракторите си в централната част на град Лариса днес, след като блокираха участък от магистралата Атина-Солун за четвърти пореден ден вчера и отхвърлиха призивите на правителството за преговори, съобщава в. „Катимерини“.

Говорейки пред държавната информационна агенция АНА-МПА, лидерът на комитета, който организира протестите, Ризос Марудас определи като „несериозна“ поканата за разговори, отправена от земеделския министър Ставрос Араховитис.

Марудас обвини министъра, че внушава, че земеделците нарочно подлагат правителството на натиск с нова серия от искания, въпреки че е било постигнато споразумение между двете страни в средата на декември. „Нашите искания са точно същите и ние сме по улиците, защото той не ги изпълни“, заяви синдикалистът.

„Затова за нас е безсмислено да са ангажираме с такива преговори, просто за да се каже, че се води диалог. Ако те имат решения, ние можем да ги обсъдим, щом бъдат обявени“. Фермерите отправиха серия от искания към лявото правителство, основно насочени към намаляване на производствените цени и минимална гарантирана цена за определени земеделски продукти.

Синдикатите, представляващи фермерите в Никая, централна Гърция, обвиниха правителството в започването на „политическо преследване“, след като 10 от техните колеги бяха призовани от прокурор на Лариса по обвинения за възпрепятстване на обществения транспорт.

Стотици фермери са паркирали своите трактори по една лента на националната магистрала Атина-Солун на кръстовището Никея – Фарсала.

Исканията на гръцките фермери включват определянето на минимална цена за техните продукти, по-ниски цени на електроенергията, премахване на данъка върху добавената стойност, по-добри пенсии и намалени вноски за социално осигуряване.

В отговор на призива фермерите засилиха действията си в сряда с няколко блокади в Северна Гърция, докато тракторите се очакват днес в Кастанес в граничния регион Еврос. В Южна Гърция има три блокади.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти