Гърците платили с карти 14.2 млрд. евро за половин година
30.07.2019 | 15:15
econ.bg
Гърците платили с карти 14.2 млрд. евро за половин година
Сумата е с 11% повече, отколкото същия период на 2018 година, когато тя бе 12,8 млрд. евро. Експерти отчитат забавяне на темпа на нарастване на използването на пластики в южната ни съседка

За първото полугодие в Гърция с банкови карти са били извършени плащания за 14,2 млрд. евро, пише в. „Катимерини“, цитиран от списвания в южната ни съседка в. "Български новини".

Сумата е с 11% повече, отколкото същия период на 2018 година, когато тя бе 12,8 млрд. евро. Експерти отчитат забавяне на темпа на нарастване на използването на пластики в южната ни съседка.

Причините за това са 2. Първата е спадът в броя на плащанията, извършени от туристи, посещаващи страната, който намаля от 3,2 млрд. евро през първата половина на 2018 г. до 2,8 милиарда в периода януари-юни на 2019 г. или спад от 11,4 на сто. Гърците също вече не използват толкова често пластиките си и не вземат нови.

Друг феномен е, че за миналата година на дебитните и кредитните карти се падат 20% от плащанията в сферата на потреблението на домакинствата в страната. Като достигането му се дължи основно на налагането на контрол върху капитала, въведени по време на кризата.

По-голямата част от транзакциите все още идват от супермаркети, които представляват 14% от оборота на карти, бензиностанции, с 5% -6%, следвани от аптеки с 5%, мини пазари и ресторанти с 4%. Много малко се използват пластиките в сферата на фризьорството, ремонтните услуги, развлеченията или наемането на адвокати.

Изданието отчита, че Гърция е през първите 6 месеца Гърция е номер едно по постерминали за плащане с карти в Европа, като броят им е достигнал 710 567.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти