Гърция приватизира газовата си компания
19.06.2018 | 11:00
econ.bg
Гърция приватизира газовата си компания
Актуализираният план, публикуван на уебсайта на HRADF, гласи, че газовата компания ще бъде разделена на две отделни единици – едната за газ на едро и на дребно, а другата – за своята дистрибуторска мрежа и международни дейности

В понеделник гръцката агенция за приватизация (HRADF) обяви, че страната е постигнала споразумение с чуждестранните си кредитори за това как да пристъпи към приватизационния план на газовата компания DEPA, като стартира търг през ноември, за да продаде мажоритарен дял в търговските операции на компанията.

Плановете за приватизация са част от клаузите на споразумението за спасяване, което Гърция сключи през 2010 г. със заемодателите си от ЕС за спасяване на страната. Актуализираният план, публикуван на уебсайта на HRADF, гласи, че газовата компания ще бъде разделена на две отделни единици – едната за газ на едро и на дребно, а другата – за своята дистрибуторска мрежа и международни дейности.

Гърция ще продаде около 50% плюс една акция в търговската дейност на ДЕПА. Понастоящем страната държи 65% от капитала на газовата компания. Също така е отбелязано в актуализирания публикуван план, страната се очаква да продаде дял от 14% в дистрибуторските мрежи на ДЕПА, след като отложи търговската дейност на компанията.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти