Гърция продаде електроснабдяването си на китайци
22.06.2017 | 11:05
econ.bg
Гърция продаде електроснабдяването си на китайци
Китайската компания State Grid плати 320 млн. евро активите, на които вече е официален собственик Операторът е част от гръцката държавна компания PPC

Гърция финализира сделката за продажбата на 24% дял от мрежовия си оператор Admie на китайската държавна корпорация State Grid (SGCC), става ясно от съобщение на сайта на гръцкото енергийно министерство. 

Китайската компания плати 320 млн. евро активите, на които вече е официален собственик Операторът е част от гръцката държавна компания PPC.

Нейният дял в Admie намалява до 51%. Приватизацията на енергийния мрежов оператор е част от исканията на кредиторите на Атина. 

По време на церемонията за финализиране на договорките енергийният министър Йоргос Статакис припомни трите основни предизвикателства пред компанията – осигуряване на свързаност на енергийната система на островите на приемлива цена за потребителите, увеличаване на дяловете на възобновяемите източници и природния газ в енергийния микс на Гърция, както и превръщането на страната в основен енергиен хъб в региона.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти