Гърция чисти 42 милиарда евро банкови кредити
15.11.2018 | 11:55
econ.bg
Гърция чисти 42 милиарда евро банкови кредити
Съгласно предложението гръцките кредитори ще трябва да прехвърлят около половината от отсрочените си данъчни вземания на дружество със специална цел, което след това ще продаде облигации и ще използва постъпленията за закупуването на лоши заеми

Гръцката централна банка разработва план, с който да помогнат на местните банки да намалят лошите си дългове наполовина. Това са поредните усилия за възстановяване на доверието във финансовата система на страната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама източници, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

Съгласно предложението гръцките кредитори ще трябва да прехвърлят около половината от отсрочените си данъчни вземания на дружество със специална цел, което след това ще продаде облигации и ще използва постъпленията за закупуването на лоши заеми за 42 млрд. евро от кредиторите, посочват източниците, поискали анонимност, тъй като планът не е финализиран все още.

Данъчните вземания на гръцките кредитори формират по-голямата част от капитала им. Като искания срещу държавата, те са били дадени, за да компенсират загубите в резултат на преструктурирането на дълга на страната. Не е ясно дали инвеститорите ще имат интерес към облигациите, подкрепени от тези искания.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти