Гюл и Първанов обсъдиха ускоряването на "Набуко"
11.07.2011 | 15:33
Гюл и Първанов обсъдиха ускоряването на "Набуко"
Двамата президентите се срещнаха "на четири очи". Като нерешени въпроси бяха посочени тези за пенсиите на българските изселници и проблема с тракийските бежанци

Възможностите за енергийно сътрудничество и по-конкретно проекта "Набуко", както и ускоряването на трансграничната връзка за доставка на газ са обсъдили по време на срещата си "на 4 очи" президентите на България и Турция Георги Първанов и Абдуллах Гюл. Това стана ясно от думите на българския държавен глава.

Като нерешени въпроси бяха посочени тези за пенсиите на българските изселници и проблема с тракийските бежанци. Двамата са обсъдили стокообмена между двете държави, като Първанов посочи, че при първата му визита в Турция той е бил 920 милиона долара, а на следващата година е скочил до 5 милиарда, информира Dariknews.bg.

Смесената комисия е тази, която трябва да разгледа проблемите на енергийното сътрудничество, комплекса от социални въпроси, включително и проблема за обезщетяването на тракийските бежанци, пенсиите на изселниците, проблеми, свързани с пограничните отношения, с язовир "Тунджа" и много други въпроси, за които обаче трябва да има ясна политическа воля за решаването им, посочи Първанов.

Той изрази надеждата си, че новото турско правителство и българското правителство, което вече преполови своя мандат, наистина ще се захванат сериозно и активно с решаването на всички тези въпроси, предаде БТА.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти