ДКЕВР затяга контрола върху водомерите
20.05.2014 | 08:21
ДКЕВР затяга контрола върху водомерите
Собствениците на апартаменти ще контролират пряко как се отчитат уредите им от местното ВиК дружество

 

Скоро собствениците на жилища ще могат контролират пряко как се отчитат водомерите им от местното ВиК дружество. Това е една от мерките, които ДКЕВР предлага да бъде въведена чрез нови единни общи условия, които да са валидни за всички водоснабдителни оператори в страната. Документът все още е на етап проект и е изпратен на компаниите за съгласуване и предложения, пише „Стандарт“.

Идеята е при всички ВиК дружества да се въведе практиката поне веднъж в годината отчитането на показанията на водомерите по апартаментите да става в присъствието на представител на етажната собственост, съобщиха от регулатора. След като той види какви точно данни се записват за потребената вода, да се съставя и двустранен констативен протокол.

Друга новост според проекта ще бъде да не се събират наказателни лихви върху прогнозни сметки за вода, които абонатът не е платил. В много градове и села у нас инкасаторите не засичат водомерите всеки месец, а през няколко. През останалото време се начислява служебно потребление според средната консумация на клиента между двете отчитания.

Сега идеята е за тези сметки да не бъде начислявана лихва. Едва когато има точни данни за консумираната вода и тя не бъде платена, ВиК-то ще може да начислява лихва за просрочие.

Новите единни общи условия ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Но това ще стане, след като в ДКЕВР постъпят коментарите и предложенията на ВиК операторите в страната, до които проектът вече е изпратен.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти