ДКЕВР не знае дали токът може да поевтинее от 1 март
20.02.2013 | 12:17
ДКЕВР не знае дали токът може да поевтинее от 1 март
Лицензът на ЧЕЗ не е отнет, в момента тече процедура

Юлиана Иванова, която подаде оставка като председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след 4 дни на поста, днес заяви, че не е имала личен разговор с премиера Бойко Борисов относно намаляването на цените на електроенергията.

Тя и членът на Комисията Андон Роков отказаха да коментират това дали е възможно те да бъдат свалени от март тази година. Председателят на ДКЕВР определи думите на Борисов като "по-скоро препоръка".  

В същото време юристите от ДКЕВР считат, че не е възможно цената на тока да се намали междинно от 1 март, така както вчера заяви Борисов. Трябва да се изчака регулаторният период - 1 юли, смятат юристите в държавния регулатор. Антон Роков посочи, че възможности за намаляване на цените има, но за тяхното въвеждане би трябвало Националната електрическа компания (НЕК) и подопечния ѝ Електроенергиен системен оператор (ЕСО) да подадат заявление в Комисията. Такива заявления не са подавани, предаде БНР.

Лицензът на ЧЕЗ не е отнет, а са започнали съответните процедури, каза Роков, цитиран от iNews.bg.

Решението дали да се отнеме лицензът на електроразпределителното дружество ще бъде взето в рамките на три заседания, които комисията ще проведе. Няма конкретен срок за това, добави Роков.

Проверката на доставчика от страна на ДКЕВР е следствие на проверка на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), приключила на 8 февруари 2013 г. с доклад. Констатирани са нарушения с колективни актове, а на двете дружества са съставени съответните актове - 17 на "ЧЕЗ Разпределение България" и 4 на "ЧЕЗ Електро България".

Повечето от тях са свързани със Закона за обществените поръчки (ЗОП). Други нарушения са свързани и с несъставяне на протоколи при поставяне на електромери и непредставяне на информация в изискваните срокове. От страна на "ЧЕЗ Електро" – има неследване на методиката за зелена енергия, допълват от Агенция "Фокус".

В момента тече тридневен срок за възражения по тези актове от страна на ЧЕЗ и седемдневен срок за становище от страна на двете дружества. На 16 април е насрочено заседание на ДКЕВР, на което ще бъдат изслушани лицензиантите от "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро".

Не са приключили и проверките на дейността на останалите две електроразпределителни дружества - ЕВН и "Енерго-Про". В момента тече срокът за възражение и от тяхна страна на наложените им актове.

Иванова днес поясни, че продължава да изпълнява задълженията си, въпреки че е в оставка, съобщи Агенция "Фокус". "Това, че правителството е в оставка и че аз също съм в оставка – по закон аз продължавам да изпълнявам тази длъжност, докато не бъде назначен нов председател на ДКЕВР", каза Юлиана Иванова.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти