ДКЕВР се самосезира за високите сметки за парно в София
23.01.2014 | 17:45
ДКЕВР се самосезира за високите сметки за парно в София
"Топлофикация София" е изтеглила от ДКЕВР предложението си за промяна на договорите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се самосезира заради високите сметки за парно. "Топлофикация София" е оттеглила днес с писмо до комисията предложението си за промяна на общите условия на дружеството. Това съобщи пред журналисти Еленко Божков, член на държавния регулатор.

Според предложените от ДКЕВР промени всеки потребител ще може да заявява коя своя сметка иска да плати. Освен това, гражданите ще могат да изискват регулиране на абонатните станции в сградите с етажна собственост.

Божков днес посочи, че това изтегляне на предложението е много странно, защото работната група на комисията вече е подготвила промените. "Сега ще сме принудени да минем към нестандартни стъпки, но ще променим общите условия на дружеството", допълни членът на ДКЕВР, цитиран от БТА.

Той обяви, че енергийния регулатор сега ще се сезира и за проверка на сметките за топлинна енергия, защото те според него са необосновано високи. "Аз самият получих сметка за 238 лв. , след като по това време на годината винаги съм плащал по 150 - 160 лв. за отопление, а месеците са изключително топли", отбеляза Божков.

Той коментира още, че има предложение на работна група към ДКЕВР за окончателната цена за достъп до мрежата на производителите на енергия от ВЕИ. "Предложението е таксата за достъп до мрежата на електроразпределителните дружества да е нула лева, а за достъп до мрежата на ЕСО - около 2,70 лв.", посочи Еленко Божков.

"Очаква се на 30 януари да има открито заседание по темата, след това - обществено обсъждане, след което ДКЕВР ще излезе с окончателно решение и е възможно от средата на февруари новата такса да е факт", прогнозира Божков.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти