ДПС е готова да подкрепи бюджета, само ако и другите партии го направят
18.11.2016 | 11:55
econ.bg
ДПС е готова да подкрепи бюджета, само ако и другите партии го направят
По този начин партията прави рязък завой спрямо предварително обявените си намерения

Движението за права и свободи (ДПС) е склонно да подкрепи бюджета за 2017 година. Това обаче ще стане само при широк консенсус по въпроса сред останалите парламентарно представени партии. Това обяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС и член на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

По този начин партията прави рязък завой спрямо предварително обявените си намерения.

"Ние сме опозиция и като такава гласуваме винаги против бюджета. След призива на премиера Бойко Борисов да го приемем, за да не се задълбочи политическата криза, решихме да проведем консултации с останалите партии в парламента. Не се получи консенсус и затова все още сме на мнение да гласуваме против бюджета. До самото гласуване обаче има достатъчно време", заяви Цонев.

Той предупреди колегите си в Народното събрание да не прекаляват с идеите си за промени по бюджета между първо и второ четене. "Ако това стане, може да се получи един финансов Франкенщайн ", уточни депутатът.

Според него отговорност за приемането на бюджета има единствено и само ГЕРБ. Той ги обвини, че още при съставянето на кабинета през 2014 г. е трябвало да помислят кой ще им подкрепя важните предложения.

На въпрос дали след предсрочните парламентарни избори ДПС е готово да управлява в коалиция с ГЕРБ или БСП Цонев отговори, че в партията му имат само едно условие.

"Крайни националисти не трябва да присъстват в управлението на държавата. В цяла Европа се правят различни комбинации между партиите само и само да няма крайни националисти на ръководни постове. Ние можем да дадем подкрепата си за такъв кабинет без дори да участваме официално във властта", каза още той.

Цонев каза още, че напускането на бившия председател на ДПС Лютви Местан вече е отминала тема.

"Всеки, който предаде партията вече не се споменава по име. За нас той става онзи или онази. Местан се скри зад ГЕРБ на президентските избори и затова има толкова гласове", заяви Цонев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти