Дават по 30 лв. на най-бедните за отопление
24.02.2014 | 20:30
Дават по 30 лв. на най-бедните за отопление
От въпросната помощ ще се възползват близо 270 хил. души

В Министерски съвет ще бъде внесен проект на постановление за еднократно подпомагане на хората с най-ниски доходи с 30 лв. в края на отоплителния сезон.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бе одобрена мярката.

От въпросната помощ ще се възползват близо 270 хил. души, които получават целеви средства за отопление за настоящия отоплителен сезон, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. минималния доход за отопление или защото не са имали пълна шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Тристранката е разгледала предложенията за промени в две наредби – за професионалните заболявания и за пенсиите и осигурителния стаж. Дискусиите по тях ще продължат в комисиите към Националния съвет за изчистване на противоречията между страните.

Сред спорните въпроси е възможността наследниците да заплатят осигурителния стаж на наследодателите си за времето, когато са учели във висше или полувисше училище, за да могат да получават наследствена пенсия.

Предложението за текста е на НОИ. „Това трябва да се обсъди още веднъж преди окончателното му разглеждане, защото става въпрос за своеобразно смесване между социално осигуряване и социално подпомагане”, коментира министър Адемов.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти