Дават 4,4 млн. евро за туристически атракции в селата
19.09.2013 | 09:04
Дават 4,4 млн. евро за туристически атракции в селата
Парите са предназначени за общини или юридически лица с нестопанска цел

Селата ще привличат туристи с 4,4 млн. евро, предоставени с европейко финансиране. Приемът на проекти за развитие на атракциите в малките населени места беше открит миналата седмица и ще продължи до 23 септември, информира в. "Стандарт".

Средствата ще бъдат отпускани по мярка 313 на Програмата за развитие на селските райони. Парите са предназначени за общини или юридически лица с нестопанска цел за развитие на туристически атракции в малките общини с по-малко от 10 000 жители.

Със средствата може да се изгражда или обновява туристическа инфраструктура, съоръжения и атракции, както и да се изграждат места за отдих, посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство. Може да се кандидатства и с проекти за изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито, малки центрове за изкуство и занаяти, както и центрове за временни изложения с туристическа цел.

Мярката е открита и за проекти, които целят изграждане на съоръжения за спорт и отдих като туристически и колоездачни пътеки, инфраструктура и съоръжения за рафтинг, пешеходен, планински туризъм и други спортове. Възможност да се възползват от част от средствата, отредени за мярката, ще имат и желаещите да изграждат информационни пунктове, информационни табла и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони и съоръжения за безопасност.

Още две от общинските мерки по селската програма са отворени в момента. Над 104 млн. евро ще бъдат дадени по мярка 321 за основни услуги на населението в малките населени места. Други 28 млн. евро са предвидени за обновяване и развитие на населените места. Приемът по тези две мерки се закрива на 20 септември.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти