Данаил Папазов: До един-два месеца ще пристъпим към обновлението на БДЖ
05.03.2014 | 12:00
Данаил Папазов: До един-два месеца ще пристъпим към обновлението на БДЖ
За момента кризата в Украйна не създава проблеми на транспортния сектор у нас, подчерта транспортният министър

Надявам се в рамките на един-два месеца да пристъпим към обновлението на БДЖ. Веднага след като се разберем с кредиторите, ще пристъпим към обществена поръчка за закупуване на 25 нови електрически мотриси. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той съобщи, че сред най-вероятните доставчици на новите мотриси са базираната в Полша компания “Шкода”, хърватската “Кончар”, както и турската “Тювасаж".

"От БДЖ обиколиха почти всички интересни за нас заводи в Европа. Имаме реална представа за цените, за да можем да си направим подходящ подбор и подходящо задание за обществената поръчка, а не да се получи както преди години при покупката на спалните вагони, при които после имаше проблеми със сертифицирането", заяви министър Папазов в интервю за в. "Труд". 

Той маркира също и най-важните жп проекти, които ще бъдат реализирани през новия програмен период по ОП “Транспорт". Сред тях са втората фаза на линията Пловдив - Бургас, проекта за жп линията София - Септември, линията Русе - Варна, както и проекта Синдел - Карнобат, който е на финален етап.

По отношение на това как се отразява кризата в Украйна на транспортния сектор у нас министър Папазов заяви, че към момента няма проблеми.

"Работим нормално с пристанищата, от автомобилния транспорт също няма оплаквания. Засега нищо не ни тревожи. Следим внимателно обстановката - ако се появи проблем, ще действаме оперативно", подчерта транспортният министър.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти