Данъчните започват проверка на мандрите в страната
08.03.2016 | 15:00
econ.bg
Данъчните започват проверка на мандрите в страната
В инспекцията ще се включат и екипи от земеделското министерство

Екипи на Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите (НАП) от днес извършват проверки в млекопреработвателните предприятия в страната. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Стара Загора, където присъства на откриването на международното специализирано земеделско изложение БАТА АГРО.

Тя обясни, че ще се проверяват всички финансови документи, с които мандрите купуват суровини, продават продукция, както и внасянето на ДДС. На инспекция ще подлежат всички мандри в цялата страна, които са средно по около 5-6 във всяка административна област.

Танева каза още, че са извършени и много промени в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чиято цел е да дадат на по-голям брой земеделски производители достъп до програмата. По думите й с тези промени ще се подкрепят реалните и устойчиви фермери.

По новата ПРСР са кандидатствали 6600 земеделски производители, които са подали проекти на стойност 4 млрд. лв. Одобрението на проектите ще приключи в края на месеца.

Вчера организациите на млекопроизводителите и млекопреработвателите заплашиха с протести, включително и със затваряне на границата при Кулата, поради липсата на държавна помощ за бранша и произтеклата от това криза.

По този повод Танева заяви, че никога не е преставал диалогът на МЗХ с браншовите организации.

"От решенията, които ще бъдат взети на предстоящото заседание на министрите на земеделието на 15 март по отношение на млекопроизводителите, ще зависят и решенията, които ще бъдат взети в национален мащаб. За държави, които обаче увеличават производството на мляко, пари от ЕС няма да има", посочи тя.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти