Датска фирма за разплащане се опасява, че са били хакнати 100 хиляди кредитни карти
26.10.2016 | 19:00
econ.bg
Датска фирма за разплащане се опасява, че са били хакнати 100 хиляди кредитни карти
Компанията Nets посочи, че хакерският пробив вероятно е свързан с финансови транзакции с един единствен интернет търговец на дребно, базиран в чужбина

Датската компания за разплащания Nets е посъветвала местни банки да блокират близо 100 хиляди кредитни карти по подозрение, че тяхната сигурност може би е била компрометирани от хакери, съобщава Ройтерс. 

Компанията Nets посочи, че хакерският пробив вероятно е свързан с финансови транзакции с един единствен интернет търговец на дребно, базиран в чужбина. 

Тя добави, че на този етап нито една от кредитните карти не е била обработвана неправомерно, но не е изключено това да се очаква в близко бъдеще, добавяйки, че компании за кредитни карти, включително Visa и Mastercard, са започнали разследване. 

С евентуална изпреварваща замяна на компрометираните карти, редица банки и магазини могат да си спестят суми в размер на стотици милиона датски крони, които те биха могли да инкасират като загуби от сделки, направени с открадната информация за кредитните карти, допълва Nets. 

Един от водещите датски кредитор - Jyske Bank заяви в сряда, че вече е блокирал и подменил 7000 кредитни карти.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти