Двустайни и тристайни жилища в южните квартали са най-търсените луксозни имоти под наем
10.03.2015 | 16:00
Двустайни и тристайни жилища в южните квартали са най-търсените луксозни имоти под наем
Тенденцията е цените да се вдигат заради високото търсене

Най-търсени на пазара на луксозни имоти са двустайните и тристайни апартаменти. Интересът за такъв тип жилища е близо 3 пъти по-голям от търсенето на многостайни апартаменти, мезонети и къщи. Това сочат данните на агенция за луксозни имоти в България и чужбина на база реално сключени сделки за наеми в София през 2014 и 2015 г.

Най-желаните райони за наем на луксозни имоти са южните квартали, централните части на София, както и кв. „Лозенец“.

Средният месечен наем на двустаен луксозен апартамент в София се движи между 350-450 евро. Цената при тристайните е между 550 и 650 евро. Наемът на многостайни и мезонети е между 1 000 и 2 000 евро.

Пазарът за отдаване под наем на къщи като цяло е с малък дял от общия наемен пазар, а наемните цени на наетите къщи са между 2000 и 4000 евро на месец в зависимост от района, състоянието и големината на къщата, сочат още данните.

Най-предпочитаните характеристики от наемателите на луксозни имоти са добър достъп, наличие на поне едно паркомясто, сградата да се намира в затворен комплекс и да е охранявана, да има отопление на газ или ТЕЦ. Мебелите трябва да са висок клас, разположени в просторни помещения.

От бранша отчитат, че през последната година и половина се наблюдава ясно изразен ръст в търсенето и недостатъчно предлагане на луксозни имоти под наем. Съответно това влияе върху наемните цени, при които през последната година и половина се наблюдава тенденция за нарастване. Това довело до нарастване на търсенето на луксозни имоти за покупка с цел инвестиция и отдаване под наем.

Луксозните имоти показаха през последните години, че имат по-устойчиво развитие от масовите имоти и се оформиха като отделен инвестиционен инструмент, който става все по-интересен за купувачи и инвеститори поради ниския риск, високия потенциал за съхранение и увеличение на стойността и добрите нива на доходност, които генерират.

Интересна част от пазара на луксозни имоти е наемният пазар. Той е важен от една страна за хората, които наемат и които държат на качествата на жилището и на екстрите, които то предлага, а от друга страна - за инвеститорите в луксозни имоти, които се интересуват от доходността, анализират още от агенцията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти