Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът
18.01.2018 | 13:30
econ.bg
Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът
За постигането на общите цели държавите - членки на ЕС, трябва да определят свои интегрирани национални планове

Евродепутатите са готови да преговарят със Съвета за обвързващи цели за повишаване на енергийната ефективност с 35% и на дела на възобновяемите източници в целия енергиен микс с 35% до 2030 година, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Депутатите одобриха предложенията на Европейската комисия за обвързващи цели на равнище ЕС с 35% подобряване на енергийната ефективност, с поне 35-процентен дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия и 12% дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта до 2030 година.

За постигането на общите цели държавите - членки на ЕС, трябва да определят свои интегрирани национални планове. По отношение на енергийната ефективност Европарламентът гласува за минимална обвързваща цел от 35% на ниво ЕС и препоръчителни национални цели. Тази цел се разглежда на базата на прогнозираното потребление на енергия през 2030 г. според модела PRIMES (симулиране на потреблението на енергия и на енергийната система в ЕС).

Във вот по отделен проектозакон евродепутатите заявиха, че делът на енергията от възобновяеми източници в енергийния микс на ЕС трябва да бъде 35% до 2030 година. Трябва да има и национални цели, като държавите членки имат право на разминаване до 10% при определени условия.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти