Депутатите гласуват бюджета на здравната каса и общественото осигуряване
06.11.2018 | 09:20
econ.bg
Депутатите гласуват бюджета на здравната каса и общественото осигуряване
С вдигането на максималния осигурителен праг от догодина максималната пенсия ще се увеличи до 1200 лева от 1 юли. Това обаче противоречи на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии

Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина се очаква да бъдат гласувани днес на първо четене в пленарната зала.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лечение на деца към касата.

По отношение на общественото осигуряване - увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си.

С вдигането на максималния осигурителен праг от догодина максималната пенсия ще се увеличи до 1200 лева от 1 юли. Това обаче противоречи на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии.

Д-р Хасан Адемов от ДПС е категорично срещу решението. „Максималният размер на пенсиите да се определя, след като е политическо решение, като минималния размер на пенсиите за стаж и възраст - всяка година с бюджета на ДОО“, предлага той.

За всички останали пенсии - от 1 юли ще има увеличение с 5,7%, което по традиция се прави по швейцарското правило.

„Повишаването на пенсиите по швейцарското правило е важно и за да се увеличат стимулите за осигуряване на тези граждани, които в момента работят. Положително е повишаването и на тавана на пенсиите“, отговори финансовият министър Владислав Горанов, който е убеден.

Що се отнася до бюджета на здравната каса - преминаването на фонда за лечение на деца и на агенцията за трансплантации ще позволи по-добро управление на парите.

В противен случай „моят колега, ресорният министър, ще направи НАП на 28 дирекции“, смята здравният министър Кирил Ананиев.

Преди да започнат дебатите по същество обаче, трябва да има кворум.

„Кворумът е задължение на мнозинството, по думите на премиерът Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения“, каза Корнелия Нинова от БСП. Очаква се депутатите на левицата да не се регистрират днес в пленарна зала.

От ДПС също предупредиха, че няма да се регистрират, а от "Воля" имат условия - оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

„Ние твърдо искаме тези оставки“, заяви в предаването "Неделя 150" лидерът на Воля Веселин Марешки. В противен случай - и неговата група ще спре да се регистрира в началото на пленарните заседания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти