Депутатите отхвърлиха искането на БСП за отстраняване на шефа на КЕВР
05.07.2018 | 14:20
econ.bg
Депутатите отхвърлиха искането на БСП за отстраняване на шефа на КЕВР
Миналата седмица депутатите от "БСП за България" внесоха искане за отстраняването на Иванов от поста му с мотив, че не е изпълнил закона и не се е намесил в сделката за ЧЕЗ, каквато възможност му дава гласувана преди седмици поправка

Парламентът отхвърли искането на левицата за отстраняване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. За гласуваха 61 депутати от левицата, против бяха 125 народни представители, а трима се въздържаха.

Миналата седмица депутатите от "БСП за България" внесоха искане за отстраняването на Иванов от поста му с мотив, че не е изпълнил закона и не се е намесил в сделката за ЧЕЗ, каквато възможност му дава гласувана преди седмици поправка. Става въпрос за промените, които дадоха възможност на енергийния регулатор да се произнася по енергийни сделки след напрежението около продажбата на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком".

В БСП критикуват Иван Иванов и заради това, че не разглеждал внесените от левицата около 200 хил. подписа за разваляне на сделката.

В дебата председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров призова за преизбиране на целия състав на енергийния регулатор, защото сегашните членове обслужвали интересите на монополите. Той обвини социалистите в непоследователност, тъй като преди години участвали в създаването на комисията и избора на състава й, в т.ч. и на Иванов за председател.

Мнението на ГЕРБ е, че БСП се отива да окаже безпрецедентен политически натиск върху независимия енергиен регулатор. Според Драгомир Стойнев от БСП желанието на парламентарната му група било да се спазва законът и не ставало дума за натиск върху енергийния регулатор. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай е на мнение, че законът е популистки и неработещ и няма как Иванов да се намеси в сделката.

Според Делян Добрев от ГЕРБ трябва да се разработят критерии, по които енергийният регулатор да може да се намесва в такъв тип сделки. Той цитира още становища на работодатели, в които се казва, че под това ръководство комисията се е утвърдила като независим орган.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че регулаторът е искал юридическа помощ от правителството, но тя не му е осигурена. Според нея никой не е искал да си свърши работата, защото кабинетът на Бойко Борисов защитавал сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Социалистите отново поискаха държавата да купи активите на ЧЕЗ у нас.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти