Депутатите приеха Закона за социалните услуги
18.01.2019 | 13:30
econ.bg
Депутатите приеха Закона за социалните услуги
Социалният министър Бисер Петков заяви, че всички поети ангажименти в социалната сфера се изпълняват

Единодушно парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Това е третият закон, който беше поискан от майките на деца с увреждания по време на протестите им през миналата година. Депутатите вече приеха Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Социалният министър Бисер Петков заяви, че всички поети ангажименти в социалната сфера се изпълняват.

Разработване на Национална карта на социалните услуги и отпадането на държавата с регламентиране  на публично-частното партньорство, финансиране от държавния и общинския бюджет на услуги - това са част от важните промени. Ще се създаде и  Агенция за качеството на социалните услуги, потвърди министърът  по социалната политика Бисер Петков.

"С този законопроект правителството изпълнява поетият ангажимент да разработи и внесе в народното събрание пакет от законопроекти, които са насочени към правата на хората от уязвимите групи на нашето общество. Радвам се, че изказванията в комисиите законопроектът намери подкрепа", посочи социалният министър.

Всички граждани ще имат право на социални услуги, а не само тези от уязвимите групи. Основната промяна е възможна със Закона за социалните услуги, който парламентът обсъжда на първо четене.

Ще се създаде и Агенция за качеството на социалните услуги. Законът задължава общините да организират предоставянето за асистентска подкрепа в домашни условия. Услугата ще е безплатна за хора без доходи, а останалите ще заплащат различно от 10 до 50% от таксата по индивидуална преценка на всеки случай. Изборът каква услуга ще се ползва и с какъв срок е изцяло на потребителя.

Сред предлаганите услуги е подкрепата за формиране на родителски умения. Акцент е координацията с болниците, тъй като решението за изоставяне на дете с увреждане най-често се взема непосредствено след раждане.

Георги Гьоков от БСП изказа опасенията си, че промените ще останат недофинансирани.

"Ще се ползват ли като някаква основа общински областни стратегии за развитие на социалните услуги и при разработването на Националната карта за социалните услуги. Приветствам предвидените в Закона, специално създадени от общината и родителски лица за предоставяне на социални услуги, и го смятам това като опит за осигуряване на социалната услуга там, където тя не е атрактивна за външните доставчици, но се притеснявам това да не доведе до ниско качество и до отдръпване на потребителите", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира, че най-важна ще бъде картата на социалните услуги.

"Тя е изключително важна и необходима, дългоочаквана от неправителствения сектор, защото тя е основният инструмент за дългосрочно планиране на социалните услуги", каза Ангелова.

264 милиона е бюджетът за тази година за социални услуги у нас.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти