Депутатите ще гласуват размразяването на проекта АЕЦ "Белене"
07.06.2018 | 09:00
econ.bg
Депутатите ще гласуват размразяването на проекта АЕЦ "Белене"
Предложението на ГЕРБ дава срок на правителството до 31 октомври да търси инвеститор за централата, изпълнението на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции

След шест години от наложения чрез референдум мораториум над проекта за АЕЦ "Белене" депутатите ше обсъждат в пленарна зала неговото размразяване. Комисията по енергетика вече одобри намерението на кабинета на Бойко Борисов за рестартирането му. 

Предложението на ГЕРБ дава срок на правителството до 31 октомври да търси инвеститор за централата, изпълнението на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции.

БСП поиска мораториумът да падне веднага.

А пред парламента Демократична България и АБВ отново организират протест и контрапротест.

С проекторешението се възлага още Теменужка Петкова да организира, координира и контролира провеждането на преговорите с потенциалните инвеститори и производители на оборудване, както и да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г. и препоръчва на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си за "Белене" от 29 март 2012 г. с цел провеждане на преговори с потенциални инвеститори.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти