Депутати поискаха вето върху Закона за обществените поръчки
05.02.2016 | 17:49
econ.bg
Депутати поискаха вето върху Закона за обществените поръчки
Според тях се дава свръхправомощия на председателя на КЗК

Да се наложи частично вето върху определени текстове в новия Закон за обществените поръчки. Това поискаха от президента депутати от различни парламентарни групи. Законът бе приет окончателно на 2 февруари.

Според народните представители в закона "се запазват механизмите за злоупотреба с публични средства в полза на олигархични кръгове за сметка на малкия и средния бизнес".

Под искането до момента застават представителите на Гражданския съвет в Реформаторския блок - Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов, Методи Андреев – от Гражданската квота на ГЕРБ, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и бившият социалист, сега независим депутат – Георги Кадиев. Те бяха сред основните критици по време на дебатите в пленарна зала на правителствения законопроект, внесен от ресорния вицепремиер Томислав Дончев. Народните представители призоваваха държавния глава да упражни правата си по чл. 101 от Конституцията и да върне закона за ново обсъждане в пленарна зала.

"Новите правила са приети без сериозен дебат и при граничен кворум за валидност. Най-голямо безпокойство будят текстовете, свързани със запазването на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като квази съдебна инстанция, независимо от добре развитата система на първоинстанционните административни съдилища; даването на свръхправомощия на председателя на КЗК във връзка с контрола за законосъобразност пред комисията по жалби срещу обществени поръчки; допускането до участие в обществени поръчки на лица, които са осъждани за престъпления с висока степен на обществена опасност; неприлагането на закона от публични възложители за придобиване и продуциране на материал за предавания, предназначен за аудио-визуални медийни услуги и други текстове", посочват като мотиви народните представители.

Според тях тези аргументи дават сериозни основания за опасението, че новоприетия закон "в някои свои части, показва редица слабости и ще се превърне инструмент за злоупотреби с публични средства и корупционни практики".

Народните представители предупреждават, че ако Законът за обществените поръчки остане действащ в този вид, най-вероятно ще бъде критикуван в следващия мониторингов доклад на ЕК за напредъка в борбата с корупцията.  

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти