Десетки държави ще опитат да съберат милиарди долари за Сирия в Брюксел
24.04.2018 | 09:30
econ.bg
Десетки държави ще опитат да съберат милиарди долари за Сирия в Брюксел
Образованието, хуманитарните помощи и следвоенното възстановяване ще са на дневен ред за участниците в двудневната конференция, които се надяват да наберат поне 6 млрд. долара днес и утре

Осемдесет и пет правителства и организации ще опитат за трети път на наберат милиарди долари за бъдещето на Сирия, чиято гражданска война продължава над седем години.

Образованието, хуманитарните помощи и следвоенното възстановяване ще са на дневен ред за участниците в двудневната конференция, които се надяват да наберат поне 6 млрд. долара днес и утре.

Обещания за инвестиции (за около 9 млрд.) имаше и през 2016 и 2017 г. - съответно в Лондон и отново в Брюксел. Според сирийските власти дори набирането на десетки милиарди долари няма да е достатъчно, макар всяко дарение на е ценно за Сирия.

Преди дни руски икономисти казаха, че необходимите средства може да достигнат няколкостотин милиарда долара. (За Ирак сумата след 3 години ограничена по територия война с "Ислямска държава" по първоначална оценка беше над 100 млрд. долара).

Евросъюзът, която заедно с ООН ще съпредседателства конференцията, е най-големият дарител на такива помощи, като е заделил около 10 млрд. евро за Сирия за 7 г.

Освен близо 13 млрд. бежанци (половината от които вътрешно разселени), над половин милион убити и унищожена градска инфраструктура за милиарди, силно засегнати са и децата. Близо 2.8 млн. от тях не са имали достъп до образование заради конфликта, като от тях 40% са на възраст между 15 и 17 г. според УНИЦЕФ.

Присъствието на официални гости от някои от държавите, които претендират за значително влияние в конфликта, е под въпрос. Руският външен министър Сергей Лавров например е поканен, но не е сигурно дали ще дойде. Съединените ати от своя страна са предпазливи заради притеснението, че помощите им ще се озоват в зони, контролирани от президента Башар Асад.

Миналата седмица, в деня, в който Сирия отбелязва край на френското управление, иранският президент Хасан Рохани каза на Асад, че страната му е готова да "вложи всичките си сили за възстановяването на Сирия."

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти