Десет идеи за пътуване по Великден, предложени от Министерството на туризма
03.04.2017 | 18:00
econ.bg
Десет идеи за пътуване по Великден, предложени от Министерството на туризма
Екскурзиите в чужбина по Великден стават все по-популярни и много туристически агенции започват да ги организират още в началото на годината

В България също не липсват интересни места за посещение и точно заради това от Министерство на туризма разпространиха списък с някои привлекателни вътрешни дестинации за четирите почивни дни.

"България е прекрасна и богата на култура. Много от обектите са под закрила на ЮНЕСКО, което дава повод за допълнително внимание към тях. Позитивната новина е, че все повече хотелиери се ориентират към т.нар. селски туризъм с цел опазване и съхраняване на бита, културата, ястията и традициите ни. Друга причина, поради която е по-добре да пътешестваме из България, е фактът, че цените са достъпни и реални", пише в съобщението на министерството.

От ведомството уточняват, че страната е малка и компактна и това позволява да се стигне до всяка една точка лесно и "без да е необходимо да губим така ценните часове и дни по летища или международни магистрали".

Ето и предложенията на Министерството на туризма за екскурзия по Великден в България:

Лещен и Ковачевица

Това са селца, които са сгушени в Западните Родопи на около 1000 м надморска височина и гарантират изцяло връщане в миналото. Старинните къщи, калдъръмените улички, кристалният чист въздух ще ни дадат усещане, сякаш сме попаднали във филм от миналото.

Рибарица

Намира се в Тетевенската планина в подножието на връх Вежен и е на 12 км от град Тетевен. Малките спретнати къщи ще ви очароват, а разходка из природния резерват "Царичина" изцяло ще ви зареди с емоции.

Паничище

Селото е разположено на около 80 км от София в полите на Рила и разполага с много хижи и почивни бази. Ако решим да се насладим на природните красоти наоколо, Паничище е начална точка на различни пешеходни маршрути до Рилските езера, Сухото езеро и някои хижи в околността.

Котел и Жеравна

Намират се в близост до Сливен и се славят с възрожденските си къщи музеи. В Жеравна си заслужава да се посетят къщите на Йордан Йовков и Сава Филаретов, които са истински шедьоври със своите изящни дърворезби. Край Котел се намират пещерите Ледника и Луцифер, както и множество екопътеки, които разкриват красотите на Котленския балкан.

Чифлик

Селцето се намира на 15 км от Троян в Троянския балкан и има около 350 души постоянно население. Река Бели Осъм го разделя на две, като му предава специфична красота и чар. Прохладният въздух и прекрасната природа го правят любима дестинация.

Вонеща вода

Селото се намира на около 30 км южно от Велико Търново. И независимо че името му е доста отблъскващо (произлизащо от специфичната миризма на местния минерален извор), превъзходната планинска природа и лечебните води ще пленят всеки посетител. Построеният балнеолечебен център привлича хора от всички краища на страната. Това е родното място на революционера Филип Тотю, чиято къща е обособена като музей от 1975 г.

Чипровци

Чипровци се намира в западна България в област Монтана почти до границата със Сърбия и възниква още през тракийско време. Много са нещата, които биха пробудили интерес у посетителите му – Чипровският водопад, който може да се достигне по екопътека през живописна природа, Чипровският манастир, историческият музей и разкопките на католическата катедрала. Но Чипровци сякаш е по-известен с килимите си, които го прославят в цял свят.

Крушуна

Крушуна се намира на 34 км от Ловеч на границата между Стара планина и Дунавската равнина. Крушунските водопади са забележителност, която би трябвало да се види от млади и стари. В природната местност "Маарата" сякаш времето спира, а тишината и спокойствието владеят околността.

Белчински бани

Селото е известно още като Белчин бани и се намира в планинския район, близо до Самоков. Наличието на прекрасна природа и минерални извори правят Белчин бани важен здравен и балнеоложки център. Тук посетителите ще имат възможност да се насладят на лечебните въздействия на водата и приятната атмосфера на Рила планина и долината на река Палакария.

Крапец

Крапец е малко рибарско селище, което се намира на няколко километра от румънската граница. За него казват, че е "последното спокойно кътче на българското Черно море". Това е перфектното място за почивка, ако търсим тишина, спокойствие, безлюдие и девствени плажове.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти