Джак Ма: Изкуственият интелект няма алтернатива
27.09.2018 | 16:40
econ.bg
Джак Ма: Изкуственият интелект няма алтернатива
Технологичната революция, предизвикана от интернет, се очаква да се развива все по-бързо, което вероятно ще окаже силно въздействие върху всички сфери на живота, каза Джак Ма

Седмица след като обяви плановете си да подаде оставка като президент на интернет гиганта „Алибаба" (Alibaba Group Holding Ltd), Джак Ма направи три последователни изказвания, в които акцентира върху това как технологичните подобрения като изкуствения интелект ще оформят бъдещето.

Технологичната революция, предизвикана от интернет, се очаква да се развива все по-бързо, което вероятно ще окаже силно въздействие върху всички сфери на живота, каза Джак Ма по време на приключилия неотдавна в Тиендзин летен Световен икономически форум. „Трябва да поемем отговорността да помогнем на хората да се адаптират по-добре към тази революция, както и към възможностите и предизвикателствата, които се пораждат", подчерта той.

Според Ма, хората трябва да спрат да се притесняват, че изкуственият интелект ще отнеме работата им. „Вместо да засилваме безпокойството, трябва да се изправим лице в лице с тенденцията", добави той.

Тези негови думи отразяват позицията му за ролята на изкуствения интелект, изразена по време на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай през миналата седмица, когато Джак Ма посочи, че е истинската причина за тревога е не дали ще се реализира възможността машинната интелигентност ще надмине тази на хората, а ако закърнее човешка мъдрост.

Подходът на „Алибаба" да адаптира технологиите, за да насърчава развитието на редица индустрии се илюстрира най-добре от концепцията за „новото производство" представена от Джак Ма преди две години. Тя показва трансформирането на традиционната промишленост в по-персонализирана, която се задвижва от потребителското търсене и се реализира чрез технологии.

Говорейки пред годишната конференция на „Алибаба" за облачните услуги миналата сряда, Ма заяви, че „новото производство" ще задава тона в сектора през следващите 10 до 15 години, като границите между различните отрасли ще продължат да се размиват, а секторите на технологиите и услугите ще стават все по-взаимосвързани.

„Новото производство скоро ще доведе до вълна от заплахи и възможности за преработвателната промишленост в Китай и по света. Трябва да сме подготвени, и психически и по всякакъв друг възможен начин", подчерта той.

Според Джак Ма, в сърцевината на „новото производство" са аналитичните и изчислителни възможности. Той прогнозира, че модерните технологии - като например интернет на нещата, полупроводниковите чипове, изкуствен интелект, големите данни и изчислителните облаци – ще окажат върху производството онова влияние, което през 19-ти век са имали парната машина и петрола за индустриите, основани на ръчния труд.

Реализирайки тези идеи „Алибаба" получи разрешение от властите в Ханджоу да започне тестването в реални условия на автономните автомобили, които разработва. Това, което ще промени играта изцяло е да се създадат както интелигентни пътища, така и интелигентни автомобили, смята Чън Личуан, ръководител на Alibaba AI Labs. Вместо колите да се оборудват с повече сензори, трябва да се работи за създаването на мрежа от статични и свързани пътни сензори, които ще комуникират с автомобилите и ще осигуряват данни за системите за машинно обучение на компанията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти