Джипове за 4 млн. лв. си купили в системата на МЗХ?
13.09.2011 | 15:02
Джипове за 4 млн. лв. си купили в системата на МЗХ?
Мирослав Найденов отрича. Информацията била "тенденциозна и направена с цел да провокира общественото мнение". Машините били купени от предишното управление

Според информация от днешния брой на вестник "Република" Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е поръчало луксозни джипове с всемъзможни екстри в периода 2008-11 г. Общата изхарчена сума възлиза на повече от 4 млн. лв. Срещу тези пари Държавен фонд "Земеделие", няколко държавни ловни стопанства, няколко горски областната дирекция на ДФЗ в София са се сдобили с 141 автомобила с различна проходимост.

Toyota Land Cruiser е една от най-желаните марки сред хората в министерството, оглавявано от Мирослав Найденов. Сред посочените екстри, които чиновниците искат, са 12 въздушни възглавници, подгряване на седалките и чистачки и сензор за дъжд. Според информацията с джип Toyota за 162 116 хил. лв. с ДДС се движи шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Найденов. Такава машина използва и премиерът Бойко Борисов.

Статията е тенденциозна и е направена с цел да провокира общественото мнение. Тя не отговаря на истината. Става въпрос за закупени автомобили в периода 2008-2011 година. 90% от тях са закупени в края на миналия мандат и става въпрос за високопроходими автомобили, които са оборудвани за Агенцията по горите като противопожарни автомобили и затова сумата е такава. Това поясни в ефира на предаването "Здравей, България" министърът на земеделието и храните. Мирослав Найденов.

БАБХ не разполага с абсолютно никакъв високопроходим автомобил и не става въпрос за луксозен джип. Направена е обществена поръчка за закупуването на такъв, тъй като той е нужен, за да може агенцията да прави теренни проверки, които не могат да бъдат направени нормални леки автомобили. По този начин беше коментира информация, че Йордан Войнов се вози в джип, оценяван на повече от 162 хил. лв.

Впоследствие от пресцентъра на агенцията по безопаност на храните разпространиха информация, че за периода от месец юни 2009 г. до момента са закупили 1 автомобил. Той е бил взет във връзка с с кризисната ситуация с шапа в България и множеството посещения на ветеринари, служители на Българска агенция по безопасност на храните, и експерти от Европейската комисия до трудно проходими местности.

С оглед на бързата и професионална реакция на БАБХ и МЗХ при кризисната ситуация, Европейската комисия е приела разходи по програма за борба и ликвидиране на болестта на стойност 4 019 047 евро, по която да бъдат покрити разходи, свързани с дейности, консумативи и транспорт за превенция и борба със заболяването.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти