Днес е денят на София
17.09.2018 | 09:30
econ.bg
Днес е денят на София
Традиционните официални събития, организирани от Столичната община, започват с тържествен водосвет и издигането на знамето на града от 11.30 часа пред храм "Света София"

Днес е денят на столицата на България - София, като се отбелязва и християнският празник, в който Българската православна църква почита паметта на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов. Музеят за история на София пък отбелязва 90 години от създаването си и 3 години от откриването на постоянната си експозиция в сградата на пл. "Бански" 1.

Традиционните официални събития, организирани от Столичната община, започват с тържествен водосвет и издигането на знамето на града от 11.30 часа пред храм "Света София". От 13 часа пък ще се състои празничната сесия на общинския съвет, на която звания "Почетен гражданин" ще получат актьорът Владимир Пенев, директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов, цирковият артист Александър Балкански, археологът Николай Овчаров.

През целия ден - от от 10:00 до 21:00 ч., достъпът до музея е с вход свободен. От музея са предвидили и обиколка с екскурзовод, включваща постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София, и филиалите "Триъгълна кула на Сердика" и Археологически парк "Западна порта на Сердика". Обиколката започва в 10 и ще продължи до 11:30 часа.

След това от 12 до 13 часа пред сградата на музея на площад "Бански" джаз формация "София" ще има концерт, а от 13 до 15:00 часа ще се играят настолни игри на историческа тематика.

В централното фоайе на музея от 16 до 17 часа пианистът Тодор Петров ще изпълни три сонати от Лудвиг ван Бетовен, а от 17:30 до 18:30 ч. на площада пред музея ще се състои концерт на Гвардейския представителен духов оркестър при Националната гвардейска част.

В 17.30 ч. пред Народен театър "Иван Вазов" ще започне концертът на Софийския духов оркестър, а час по-късно в сградата ще се проведе церемонията по връчване наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Денят ще завърши с обиколка с екскурзовод от 18 часа, комедийно шоу на Improduce me! Theatre и концерт на групата Jeremy? от 20:30 до 22 часа на площад "Бански" 1.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти