Добавките за пенсионерите ще бъдат заложени в бюджета за 2015 г.
27.03.2014 | 18:10
Добавките за пенсионерите ще бъдат заложени в бюджета за 2015 г.
Правителството провежда последователна социална политика

Добавките към пенсиите ще бъдат предварително планирани и заложени в бюджета за следващата година, заяви министърът на финансите Петър Чобанов. По думите му правителството провежда последователна социална политика, част от което е и възстановяването и индексирането на пенсиите по швейцарското правило.

Чобанов коментира, че държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на стари задължения в размер на 1,3 млрд. лв, чиито падеж е тази година и задължения в размер на 1,7 млрд. лв., чиито падеж е януари 2015 г., съобщават от пресцентъра на Министерство на финансите.

Дългът ще покрие и глобалните доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 година. Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари, уточни още финансовият министър.

Приходите в бюджета

За първото тримесечие на годината постъпленията от акцизи ще бъдат с около 50 млн. лв. повече. По отношение на данъчните постъпления, информацията още не е пълна, тъй като предстоят най-силните дни за плащане на данъци до края на март.

„Там също се надяваме на добри резултати и на допълнителни приходи“, уточни той. Според него сравненията на приходите за първото полугодие на тази година и на предходната не са коректни, тъй като ситуацията е била различна.

„Имаме месеци от миналата година, когато възстановеното ДДС е било изключително малко, когато невъзстановеният данъчен кредит е бил голям и това е създавало впечатление за изкуствено по-високи приходи, които не са били налични“, обясни Чобанов.

Евроизборите и санкциите срещу Русия

„Европейските избори ще струват около 22 млн. лева“, заяви финансовият министър и посочи, че в Централната изборателна комисия се изготвят разчетите и след като те бъдат одобрени, ще бъде разписана и план-сметката за вота.

Министър Чобанов сподели, че се изготвят различни сценарии за отражението върху икономиката ни на евентуални санкции срещу Русия, и допълни, че такива рестрикции биха засегнали цялата европейска икономика и то в момент, когато тя започва все по-уверено да расте.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти