Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран утре
17.01.2018 | 11:10
econ.bg
Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран утре
Договорът за добросъседство с Македония беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие, а днес ще бъде разгледан от ресорните комисии в българското Народно събрание

Законопроектът за ратифициране на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония ще бъде гласуван от парламента утре. Това решиха депутатите при приемане на програмата за седмичната програма.

Договорът за добросъседство с Македония беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие, а днес ще бъде разгледан от ресорните комисии в българското Народно събрание. Преди да бъде гласуван в пленарната зала и да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Договорът беше подписан на 1 август от македонския премиер Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха да говорят за "отстъпките", които София и Скопие са направили, за да подпишат документа, и изразиха желание да "гледат напред", за да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска перспектива. Договорът бе подписан след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат "обща история". Борисов тогава каза, че документът трябва да сложи край и на антибългарската пропаганда в Македония. На събитието присъства делегация от министри, част от които подписаха два документа за сътрудничество в транспорта и енергетиката.

Не се очакват изненади в българския парламент. На 27 юли 2017 г. всички 206 депутати, намиращи се в пленарната зала, гласуваха "за" декларацията, с която се дава подкрепа на правителството за подписване на договора.

Обсъждането на договора, който се очаква да отвори вратите на Македония към евроинтеграция, започна преди над 10 години.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти