Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с 490 млн. лева
22.10.2018 | 13:00
econ.bg
Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с 490 млн. лева
Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие

Надзорният съвет на Здравната каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година, предаде БНР, цитирайки председателя на Надзорния съвет Жени Начева. В тези 490 милиона има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина.

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове, обясни тя.

Проектобюджетът включва Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса.

Създава се и нов орган - Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, като целта е да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерство на здравеопазването към новата мегаагенция.

Проектобюджетът предвижда увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и на повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика.

Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде Дарик. Мярката е залегнала като част от реформите, които  предприема ресорният министър Кирил Ананиев. Пациентски организации вече коментираха, че "този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега.

Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда. "Моето предложение, което съм отправила към Жени Начева (бел. ред. зам.-министър на здравеопазването), е първо да започне работа Комисията за лечение на българи в чужбина към министерството, която към момента изобщо не работи. Нека и комисията, която одобрява лечение на български граждани в НЗОК, също започне работа.

Нека минат шест месеца, да видим двете комисии как ще работят и тогава ще преценим какво ще правим с фонда. Не е моментът да се правят експерименти с децата, ще се създаде излишно напрежение в родителите, ще станат скандали. Няма готови експерти в касата, тя няма абсолютно никакъв потенциал, няма опит”, заяви пред Дарик Пенка Георгиева, член на обществения съвет към фонда и председател на пациентски организации "Заедно с теб”.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти