Догодина общините ще могат да кандидатстват за 653 млн. лв.
12.12.2015 | 18:00
econ.bg
Догодина общините ще могат да кандидатстват за 653 млн. лв.
Средствата са по 12 процедури по програмата „Развитие на човешките ресурси“

През следващия програмен период по програма „Развитие на човешките ресурси“ общините ще могат да кандидатстват по 12 процедури на стойност 653 млн. лв., като те ще бъдат отворени още от следващата година. Това съобщи социалният министър Ивайло Калфин на форум, насочен към финансиране на общините по европрограмите. В момента има отворени 16 процедури от новия период с осигурен ресурс от над 588 млн. лева.

„Работим непрекъснато, за да осигурим устойчивост и ефективност на социалните услуги. За нас е важно общините в България да предоставят модерни, адекватни и най-вече – полезни социални услуги на всички, които имат нужда от помощ и подкрепа“, подчерта още Калфин.

Вицепремиерът поясни, че в момента се разработва изцяло нов Закон за социалните услуги, като акцент в него е изграждането на Карта за социални услуги, която ще спомогне за определяне на пакет от услуги, които следва да се предлагат за децата и пълнолетните лица във всяка една област или община, адаптирани с конкретните нужди по места.

„Към средата на следващата година ще представим проект на Закона, който ще пуснем на обществено обсъждане“, обеща министър Калфин.

Министър Калфин отбеляза, че разчита на активността на местните власти и за преодоляване на проблема с безработните младежи до 29 години.

„Благодарение на контакта с общините и младежките медиатори, надяваме се да осъществим контакт и ефективен диалог с неактивните младежи, като им предложим възможности за тяхното бъдеще, които те да разпознаят като свои и реално постижими“, подчерта Калфин.

Той допълни, че вече са сключени първите договори, по които общините могат да кандидатстват и даде пример със схемите „Нови алтернативи“, която предоставя възможност на общините да осигуряват лични асистенти и „Независим живот“, която цели да подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване на хора с увреждания. През 2016 г. предстои и старт на проекти в областта на транснационалното сътрудничество и социалното предприемачество, при които общините също са допустими бенефициенти, отбеляза още министър Калфин.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти