Догодина такса смет в София няма да се променя, но разходите за почистване ще се увеличат
21.11.2017 | 17:45
econ.bg
Догодина  такса смет в София няма да се променя, но разходите за почистване ще се увеличат
Предвидените приходи за Столичната община от такса смет остават непроменени и са в размер на 173 млн. лева, като разходите са за 184 млн. лева

Таксата за битовите отпадъци в София няма да бъде увеличавана през 2018 г., но и разходите за почистване, сметосъбиране и обработка на отпадъците в столицата да са с 11 млн. лева повече спрямо 2017 г. Това предвижда план-сметката на Столичната община за догодина, която днес беше гледана на първо четене в комисията по екология към Столичния общински съвет.

Предвидените приходи за Столичната община от такса смет остават непроменени и са в размер на 173 млн. лева, като разходите са за 184 млн. лева. Разликата от 11 млн. лева ще бъде допълнителен разход в бюджета на общината, който все още се изготвя.

В план-сметката се посочва, че във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и програмата за контрол и качество на въздуха на Столичната община ще бъдат отделени и 5 млн. лева повече за лятно миене на улиците, като сумата е 51 млн. лева. С допълнителните средства през летните месеци улиците в София ще бъдат измивани с маркуч 4 пъти вместо досегашните 3 пъти.

Най-голямото повишение е в сумата за третиране на отпадъците, като ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, което е с 6.7 млн. лева повече спрямо миналата година. За събирането и транспортирането им ще се отделят и 61.5 млн. лева, което е с 1.5 млн. лева повече спрямо 2017 г. Същевременно сумата за депониране на боклук се намалява с 1 млн. лева до 6.7 млн. лева.

Предстои план-сметката за 2018 г. да бъде разгледана от всички комисии и да бъде приета от Столичния общински съвет до края на годината.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти