Доларът губи позиции преди заседанието на Фед и президентските избори в САЩ
02.11.2016 | 08:50
econ.bg
Доларът губи позиции преди заседанието на Фед и президентските избори в САЩ
Утре вечерта приключва редовното двудневно заседание на Фед на което не се очаква Централната банка на САЩ да вземе решение за повишение на лихвените ставки

иканският долар се намира под натиск от продажби спрямо останалите основни валути, тъй като инвеститорите предпочитат да закрият част от дългите си долари позиции преди серията важни данни и събития от САЩ в рамките на следващите няколко дни.

Утре вечерта приключва редовното двудневно заседание на Фед на което не се очаква Централната банка на САЩ да вземе решение за повишение на лихвените ставки, въпреки добрите икономически показатели в последно време. Внимателно ще се следи, дали американските централни банкери няма да дадат по-ясен знак за предстоящо вдигане на федералната фондова лихва на последното за годината заседание през декември.

В края на работната седмица пък ще бъде оповестен редовния доклад за състоянието на трудовия пазар в САЩ през октомври, а през следващия вторник ще се проведат изборите за следващия американски президент. Изненадващото решение на ФБР да поднови своето разследване около скандала с имейлите на Хилъри Клинтън сякаш постави под въпрос нейната победа на изборите на 8-и ноември спрямо републиканския кандидат Доналд Тръмп. 

Последни проучвания на общественото мнение обаче показват, че нейната преднина пред Тръмп е все още около 5 - 6 пункта, но въпреки това инвеститорите изглежда по-несигурни относно изхода на президентската надпревара след "акцията", предприета от ФБР. Финансовите пазари биха приветствали една победа на Хилър Клинтън, тъй като те я асоциират с запазване на настоящото статукво. В същото време изненадваща победа на Доналд Тръмп може да доведе до рязко повишение на напрежението на финансовите пазари и това от своя страна да намали големите на този етап шансове за повишение на лихвите на Фед през декември, повлиявайки доста негативно на "зелените пари" - поне в краткосрочен план.

Всички това води до предпазливо закриване на "дълги" доларови позиции и до понижение на т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути към 8-дневно дъно около 98,10 пункта.

Еврото се възползва от общата слабост на "зелените пари" и поскъпва през днешната търговия с 0,6% към двуседмичен връх от 1,1046 долара, пробивайки за пръв път над психологическата бариера от 1,1000 долара от 20-ти октомври насам и отправяйки поглед към неговите бивши върхове от 13-ти и -14-ти октомври около 1,1057 нивото.

Напрежението преди важните събития и икономически данни от САЩ се отразява позитивно и на швейцарския франк с оглед неговия статут на "валута-убежище". Днес доларът пада с близо 1% към триседмично дъно от 0,9791 франка, докато еврото се понижава към 7-дневно дъно около 1,0815 швейцарски франка.

Японската йена също губи позиции спрямо останалите основни валути, с изключение на долара, след днешния очакван изход от редовното заседание на Японската централна банка. ЯЦБ запази без промяна досегашната си лихвена и стимулираща парична политика, но удължи с година досегашния срок за достигане на целевото инфлационно ниво от 2%. Доларът се понижава предпазливо към 104,52 йени от сутрешен връх малко над 105,00 нивото, но в същото време еврото поскъпва с 0,33% към триседмичен връх от 115,67 йени.

Британската лира поскъпна по-рано днес към двуседмичен връх от 1,2279 долара като реакция на решението на шефа на АЦБ -  Марк Карни да запази своя пост до средата на 2019-а година на фона на предшестващи спекулации за предсрочното му оттегляне точно в момент, когато Великобритания ще навлезе в трудните преговори по развода с ЕС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти